Belsőépítészet

A belsőépítész feladata az épített környezet belső tereinek alakítása, annak műszaki tervezése, térszervezése, stílusának kialakítása, hangulatának megteremtése a feladata. A belsőépítészet az egyetemes építészet szerves része, annak nélkülözhetetlen alkotóeleme.

belsoepiteszet_kep_640x240

Sajnos napjainkban valamelyest háttérbe szorulnak a belsőépítészek, vagy legalábbis a manapság elkészült épületek tervezőinek listáján nem találunk belsőépítész tervezőt. Irodaházak, lakóparkok, egyetemi épületegyüttes, középületek, iskolák, stb. épülnek anélkül, hogy az építész, a megrendelő vagy a beruházó igényelné a belsőépítész szakág bevonását.

Semmi nem is kötelezi őket arra, hogy ezt megtegyék, ugyanis semmilyen törvényi előírás nincs erre nézve illetve nem engedélyköteles tevékenység. A belsőépítész terveknek nincsenek törvényileg előírt tartalmi, formai és műszaki követelményei, nem jogosultság köteles.

Nem mellékes az sem, hogy a generáltervező/megrendelő úgy gondolja, hogy megspórolhatja a belsőépítész tervezési díját, gazdaságosabbá téve ezáltal a beruházást. Sajnos sokan elfelejtik, hogy a belsőépítészek a speciális szakmai, műszaki és művészeti ismereteikkel, kreativitásukkal sokkal nagyobb hozzáadott értéket biztosítanak, mint amennyibe a munkadíjuk kerül.

A belsőépítész munkájának folyamata:

  • Belsőépítészeti koncepcióterv: az Építési engedélyhez szükséges tervek készítésével egy időben készül, amely a műszaki terv kiegészítéseként, anyag- és színtablókkal, színes kézi vagy számítógépes látványtervekkel mutatja be az elsődleges belső térrendezést, koncepciót.
  • Tenderterv: tartalmazza a berendezési, padlóburkolati és álmennyezeti terveket, amelyek megmutatják a belső térben megjelenő, burkolatot, azok típusát, kiosztását, gépészeti elemet, világítótestet, beépített és mobil berendezést.
  • Konszignáció: pontos leírás a betervezett termékekről, anyagokról.
  • Kiviteli terv: a kiviteli terv részletezi a különböző technológiák feladatait. Falnézeteken, részletterveken, alaprajzokon keresztül bemutatja az építési-bontási-, gépészeti -, világítási-, és burkolási terveket, szakipari feladatokat.
  • Szükség esetén a belsőépítész feladata az egyedi bútortervek elkészítése is.

Mindezek mellett létezik egy folyamatosan aktualizálódó látványtervből, falnézetekből álló tervdokumentáció, amely egybefogja és bemutatja a belső terek összképét, prezentálva azt a megrendelő felé.

Remélhetőleg a jövőben egyre inkább bővül azon megrendelők köre, akiknek határozott elképzelése, kiforrott ízlése van, akik olvassák a külföldi szaklapokat, ismeri a tervezők munkáit, és ami a legfontosabb, elismerik a belsőépítész munkáját.

Az elmúlt időszakban terveztünk üzleteket a Helly Hansen, a Vaillant, a Café Ponyvaregény, a Saunier Duval, a Vodafone számára. Terveztünk magánházban, ügyvédi irodában és fogorvosi rendelőben. Minden esetben a fenti elveket betartva ötvöztük a belsőépítészeti, térrendezési koncepciókat a megrendelő által előírt különleges funkcionális és design beli elképzelésekkel előírásokkal. MUnkánkat több elismeréssel is díjazták az elmúlt időszakban. Nemzetközi díjat nyertünk a HH boltok megjelenésével, az “Heritage Coorner” megalkotásával, amely koncepciónkat később a világ számos országában megvalósították a sportmárka üzleteiben.

megtobb_info_csik_duplaVaillant márkabolt Debrecen

megtobb_info_csik_duplaCafé Ponyvaregény kávézó Budapest, Bercsényi utca

megtobb_info_csik_duplaHelly Hansen üzletek

megtobb_info_csik_dupla

 Café Ponyvaregény Budapest, Bercsényi utca terasz

megtobb_info_csik_dupla

Café Ponyvaregény, Budapest, Kopaszi gát étterem és vitorlás iskola

megtobb_info_csik_dupla

 Ferenczi szaniter bemutatóterem, Budapest Csillaghegy

megtobb_info_csik_dupla

Saunier Duval márkabolt Kecskemét

megtobb_info_csik_dupla

Ferenczi szaniter első változat

megtobb_info_csik_dupla

Vaillnat Budapest,  III. kerület Shop in shop rendszer

megtobb_info_csik_dupla

 Vaillant Shop Zalaegerszeg